Rajaportti Tapahtumia ja niiden taustoja.

Miksi kojelautakamerat ovat niin suosittuja Venäjällä?

Viimeistään Tsheljabinskissa helmikuun puolivälissä sattunut meteoriräjähdys paljasti koko maailmalle sen, kuinka suosittuja autojen kojelaudoille asennettavat videokamerat ovat Venäjällä. Meteoriräjähdyksen uutisoinnin lomassa esimerkiksi amerikkalaisilla keskustelupalstoilla vääräleukaisimmat ihmettelivät ääneen sitä, miksi meteoriräjähdyksestä ladattiin jo parin tunnin sisällä kymmeniä erilaisia videoita Youtubeen, kun taas matkustajalentokoneen törmäyksestä Pentagoniin ei tunnu vieläkään löytyvän kunnollista videomateriaalia.

Suuri osa Tsheljabinskin meteoriräjähdyksen videoista oli taltioitunut autoilijoiden kojelautakameroihin. Autojen valvontakamerat, eli nk. kojelautakamerat ovat yleistyneet Venäjällä hurjaa vauhtia viimeisen parin vuoden aikana. Pienikokoiset, tuulilasiin asennettavat kamerat nauhoittavat automaattisesti muistiinsa parhaimmillaan tuhansia tunteja videokuvaa ja tarvittaessa haluamansa osan videosta voi helposti siirtää omalle koneelleen ja siitä edelleen videojakopalveluihin. Kiinalaisvalmisteisen kojelautakameran saa edullisimmillaan alle sadalla eurolla. Autoilijoiden etuja ajavan järjestön edustajan arvion mukaan kojelautakameroiden määrä Venäjän liikenteessä onkin jo reilusti yli miljoona.

Kojelautakameroiden suosioon on olemassa useita syitä. Kameroiden yleisin käyttöperuste liittyy autoilijoiden oikeusturvan takaamiseen.

Kojelautakameroiden nauhoitteiden avulla on helpompi todistaa oma syyttömyytensä liikenneonnettomuuksissa. Tapauksissa, joissa vastakkain ovat sana sanaa vastaan, oikeudessa vahvemmilla on yleensä se, joka kykenee esittämään onnettomuuteen johtaneista tekijöistä todistusaineistoa. Kojelautakamerat palelevat tässä tarkoituksessa erittäin hyvin. Tästä johtuen esimerkiksi jotkut vakuutusyhtiöt antavat alennuksia kojelautakameroilla varustettujen ajoneuvojen vakuutusmaksuihin.

Kojelautakameroista on tullut autoilijoiden keino taistella liikennepoliisin mielivaltaa vastaan. Esimerkiksi poliisin pysäytys ja ”ansaintamielessä” annetut sakot voidaan oikeudessa todeta perusteettomiksi kojelautakameran tallentamien videomateriaalin perusteella. Näissäkin tapauksissa oikeus on tavallisesti ollut niiden puolella, jotka ovat kyenneet todistamaan asioiden todellisen kulun kojelautakameralla nauhoitetun materiaalin avulla. Tämä on johtanut siihen, että perusteettomia pysäytyksiä tekevät poliisit ovat kojelautakameran havaittuaan alkaneet yhä useammin päättäneet ”jättää asian sikseen” jo tapahtumapaikalla. Kameran, eli ”puolueettoman todistajan” läsnäolo on lisännyt myös autoilijoiden rohkeutta perätä poliiseilta pysäytyksen perusteita, henkilöpapereita, esimiesten yhteystietoja sekä esimeriksi nopeusvalvontatutkan sertifikaatteja. Monissa perusteettomissa ja ”ansaintamielessä” tehdyissä pysäytyksissä liikennepoliisien kameroille tallentunut kiemurtelu on ollut traagisen hupaisaa katseltavaa.

Kojelautakameroista on tullut myös tehokas suojautumiskeino ansaintamielessä tahallisia törmäyksiä aiheuttavia kanssa-autoilijoita vastaan. Joillain autoilijoilla on ollut tapana provosoida tahallaan peräänajoja vakuutusyhtiökorvauksien toivossa. Ilman videokuvaa olisi hyvin vaikea todistaa, että peräänajo on ollut äkkijarrutuksen tehneen edellä ajavan auton aiheuttama. Tässä asiassa eräänlaiseksi kansansuosikiksi on kotikaupungissaan Zelenogradissa noussut bussia kuljettava Aleksei Korneejev, joka ei edes yritä väistää edelleen pujahtaneiden ja tahallisen äkkijarrutuksen tehneitä autoja.  Bussikuski on ladannut omalle Youtube-kanavalleen jo parikymmentä videota tällaisissa tilanteissa aiheutuneista peltikolareista. Videomateriaalin ansiosta kuljettaja on kaikissa tapauksissa todettu syyttömäksi edellä ajaneen auton aiheuttamaan peräänajoon.

Lopulta kojelautakameroiden käytöstä on tullut Venäjällä eräänlaista kansanhuvia. Parhaita videoita kerätään erityisille asiaan vihkiytyneille sivustoille ja venäläiset sekä ulkomaalaiset tiedotusvälineet saavat näistä videoista suosittua uutismateriaalia. Komeimmat ja harvinaislaatuisimmat videot saavat Youtubessa parhaimmillaan satojatuhansia katsojia. Monista kuuluisimmista videoista on tullut myös eräänlaisia symboleita autoilijoiden taistelussa virkavallan mielivaltaa vastaan.

---

PS. Lukaise myös: Lapsikiistauutisoinnin vaikutus venäläisten asenteisiin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos Taneli tästä loistavasta ilmiöjutusta.

Ari Nurminen

Mielenkiinntoista ! Seuravaks vois paljastaa miks kännykkät on niin suosittuja Suomessa...

T Kukkonen

No etkö Taneli voisi laatia suomenkielisin tekstein koostetta niistä poliisin kiemurteluista. Jos panet pelkän linkin, niin kielitaito ei riitä mihinkään.

Juha Korhonen

Tommonen voisi olla mukava. Täytyypä etsiskellä jos tuollaisen saisi tilattua...

markku palonen

Kommentoin poliisille parivuotta sitten, että laitan kameran tuulilasiin ,jotta saan kiinni kolaripaikalta karanneet.Tätä Turun poliisi kauhisteli ,sillä sehän nostaisi poliisin työn määrää, kun olisi eksaktia tietoa liikenteestä.Moni kolhu ja naarmu parkkipaikalla on täysin tuntemattoman tekemää ja poliisi vain kirjaa ylös ,eipä työ siitä lisäänny ,ellei ole videota nätillä.

markku palonen

yksi tuttuni kertoi että hänen poikansa oli tulossa mökille ja pysäköi autonsa venerantaan paikoitusalueelle.Seuraavana päivänä kun hän lähti takaisin venerantaan tarkoituksena ajaa kotiin,niin hän huomasi, että auton takarenkaat oli varastettu.Venerannan valvontakamera oli tallentanut varkauden ja siitä oli tunnistettu naapuri pitäjän pojat.Poliisi ei viitsinyt lähteä selvittelemään asioita, koska se olisi tullut niin kalliiksi.Tietojeni mukaan 1500 euroa on jonkinsortin selvitysraja,jotta poliisi liikahtaa.Tässä yksi tuote.

http://www.vapaakauppa.net/tuote/965/autokamera

Aapo Puhakka

DealExtremestä noita löytyy myös paljon erilaisia:

http://dx.com/s/car%2bcamera.html?category=735

Kategoria Car DVR.

Puheenaiheeseen liittyvää